Recente blogs

BLOG

Rust en regelmaat

Zijn we niet allemaal druk? Hebben we niet allemaal stress? Hoe normaal is dat eigenlijk? Het eerste principe voor een goede gezondheid, is dat je ook regelmatig je rust pakt. Zowel lichamelijk als geestelijk heb je rust (of ontspanning) nodig. Sta het jezelf toe om te herstellen van je inspanning. Of dat nou een werkdag is, een stevige workout of een intensieve dag met de kinderen.

 

Vaak geven we onszelf niet de tijd om de batterij weer op te laden. We rennen maar door, alles is even belangrijk en we hebben nog zo ontzettend veel te doen. Maar wanneer je niet tussendoor je rust pakt en je dus jezelf structureel aan het overbelasten bent, gaat het batterijtje een keer écht leeg en kun je met serieuze problemen als burn out of bijnieruitputting te maken krijgen. Snelle fixers als koffie en energiedrankjes helpen je dan echt niet meer en zorgen vaak voor alleen nog maar meer vermoeidheid.

 

Om dit te voorkomen, zou je jezelf ten eerste echt voldoende slaap moeten gunnen. Minstens 8 uur, liefst elke nacht. Maar ook tussendoor mag je best wel wat rust momenten in lassen. Wat dacht je van een vaste koffie- of theepauze in de ochtend, een pauze voor je lunch (die je dus NIET achter je computer op eet!), even relaxen op de bank in de namiddag, met een tijdschriftje of een leuke blog erbij. Ga eens voor jezelf na hoe jij kunt ontspannen. Is dat languit met een goed boek, een uurtje in een warm bad, een middagje winkelen alleen of met vrienden/vriendinnen?

 

Zorg ervoor dat je voldoende water binnenkrijgt, zodat je vochtbalans op peil blijft en je lichaam ervoor kan zorgen dat alle processen op gang blijven. Door voldoende water te drinken, blijf je fit en energiek, heb je minder honger en minder hoofdpijn, blijft je huid er goed uitzien en is je lichaam in staat afvalstoffen af te voeren. Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.

 

Regelmaat is echt zo’n term die bij kleine kinderen hoort, maar het is ook zó belangrijk voor volwassenen! Met regelmaat bedoel ik dat je ervoor zorgt dat je leven niet al te hectisch verloopt. Zorg voor een bepaalde structuur in je dag en in je week. Maak een planning, zorg dat je werken, eten, ontspannen en bewegen allemaal een plekje geeft in jouw dag. Door deze structuur in te bouwen, weet je waar je aan toe bent en zul je minder stress ervaren, het geeft je rust.

 

Vaste tijdstippen om te gaan slapen en om op te staan, zijn een goed voorbeeld van regelmaat. Ook de tijd nemen om 3 tot 5 maaltijden per dag te nemen, ontspan-momenten in te lassen, naar buiten gaan om frisse lucht te halen, horen bij een regelmatig en gestructureerd leven. En dat leven is daarmee niet per definitie saai hoor, dat heb je altijd nog zelf in de hand.

 

Wees lief voor jezelf, gún jezelf voldoende rust, voldoende beweging, goede voeding en een vaste structuur in je dagen. Je zult zien dat je lekker in je vel zit! En kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanpassen van jouw levensstijl? Ik help je daar graag bij!


Voor veel mensen die nog niet sporten kan het een drempel zijn om voor het eerst binnen te stappen in een sportschool waar je vaak allemaal afgetrainde mensen ziet. Dan ben je soms te onzeker om naar binnen te gaan en laat je het voorbij gaan. Maar bedenk je dan, dat alle mensen die daar sporten ook ooit een keer naar binnen hebben moeten gaan en iedereen die daar sport ook is gaan sporten (dat is mijn mening) omdat iedereen een stukje dunner fitter en afgetrainde wil zijn, want dat geeft gewoon uiteindelijk meer zelfvertrouwen. Wat je dan moet creëren als je binnen bent is een houvast, motivatie zodat als je eenmaal binnen bent ook binnen blijft. Probeer er een routine van te maken. Probeer op z’n minst een avond/uurtje vrij te maken om even lekker te sporten; ik kan je daarbij helpen!

 

Ik heb hieronder een paar handige tips om een bezoek makkelijker te maken.

 

VIND JE SPORTMAATJE

Heb je een vriend of vriendin die ook al wat langer naar de sportschool wil? Vraag dan eens of je een keertje samen kunnen gaan. Ik zal jullie een proefles geven en daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezellig!

 

NEEM EEN INTRODUCTIE OF INTAKE

Veel personal trainers bieden een introductieles aan ( ZO OOK IK ). Je gaat dan samen met mij kijken naar wat je doelen zijn en welke oefeningen bij je passen.

Het is in het begin allemaal soms wat lastig, maar na een aantal weken ben je blij met wat je doet en zul je, je een stuk beter en energieker. Daar ben ik van overtuigd!

 

Wil jij ook een gratis Intake/proefles?

Bel of mail mij dan snel.

 

Mail: info@marcostegeman.nl

Telefoon: 0614578350

“Definition of a really good workout: when you hate doing it, but you love finishing it.”

RECENT